Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η Λίστα Κρασιών των Φετινών Γιορτών

  Κάτι μου λέει ότι φέτος οι Γιορτές θα είναι περισσότερο οικογενειακές από ποτέ. Η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών μας οδηγεί στο σπίτι και στην κουζίνα, δίνοντάς μας κάθε κίνητρο να περιποιηθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να περάσουμε καλά, αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά και ανυπομονώντας να προϋπαντήσουμε μία νέα και – ας ελπίσουμε – καλύτερη. «Άσχημο είναι αυτό;», θα με ρωτήσετε. «Απεναντίας», θα σας απαντήσω. Ό,τι μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας δίνει την ευκαιρία να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι μαζί τους είναι ιερό και πρέπει να το στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Και επειδή ακριβώς για τους δικούς μας ανθρώπους θα διαλέξουμε μόνο το καλύτερο σε εδέσματα και γεύσεις, ελπίζω ότι και το κρασί θα επιλεγεί με αντίστοιχα κριτήρια.


Σκεπτόμενος όλα αυτά, έφτιαξα για τα φετινά εορταστικά τσιμπούσια μία μικρή λίστα κρασιών, για να σας διευκολύνει στις αγορές σας. Βασικά της στοιχεία: Ελληνικές ετικέτες, ποιοτικές δουλειές και – ας μην κρυβόμαστε, κάτι πολύ σημαντικό – προσεγμένες τιμές. Για να δούμε λοιπόν πώς θα ντύσουμε οινικά τις φετινές Γιορτές:

Για εορταστικές... μπουρμπουλήθρες
Ένα καλό αφρώδες κρασί αποτελεί το ιδανικό καλωσόρισμα στο σπίτι, και ένα τέλειο απεριτίφ πριν να καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό. Επιπλέον, οι φυσαλλίδες του θα φτιάξουν όμορφη, εορταστική ατμόσφαιρα και θα μας βάλουν στο πνεύμα των ημερών. Για μια αρωματική προσέγγιση, επιλέξτε το... εκκεντρικό
Blink, της Blink Wines από την Πιερία, ένα κομψό αφρώδες κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με περίτεχνα λουλουδάτα αρώματα, αλκοόλ 11% και τιμή 4 ευρώ για κάθε μικρή φιάλη των 200ml.

Οι λάτρεις των κλασικών αξιών θα στραφούν προς το Grand Prix της Emery από τη Ρόδο, έναν φινετσάτο αφρώδη οίνο με τα διακριτικά λεμονάτα αρώματα της τοπικής ποικιλίας Αθήρι, ο οποίος κυκλοφορεί με καινούρια ετικέτα, έχει αλκοολικό τίτλο 12% και τιμή 10 ευρώ για την κανονική φιάλη των 750ml. Τα δύο αυτά κρασιά θα τα σερβίρετε ως απεριτίφ καλωσορίζοντας τους καλεσμένους σας, ή θα τα συνοδεύσετε με μεζεδάκια, ντιπ, finger food, κλπ.

Για όσους ονειρεύονται... Λευκά Χριστούγεννα
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να συνδυάζουν το χειμώνα και τις Γιορτές με κόκκινο κρασί, ας μην είμαστε απόλυτοι όμως... Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί φανατικοί λάτρεις του λευκού κρασιού που το προτιμούν σταθερά 365 ημέρες το χρόνο, το εορταστικό τραπέζι έχει τέτοιο γευστικό πλουραλισμό που υπάρχει άφθονος χώρος για καλές λευκές επιλογές.

Όπως για παράδειγμα το ΙΑΜΑ 2010 του Οινοποιείου Βρυνιώτη από την Εύβοια, ένα καλοφτιαγμένο λευκό από χαρμάνι των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, με ευχάριστη οξύτητα, αλκοολικό τίτλο 13% και τιμή 9,50 ευρώ. Θα το συνδυάσουμε με ορεκτικά και πρώτα πιάτα όπως σαλάτες, ριζότο, ζυμαρικά, πίττες και σουφλέ με τυρί ή/και λαχανικά.


in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου