Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Δέκα ταξίδια για το 2013

               του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αποτελούν μέρος των resolution μας για την νέα χρονιά και – όπως και να το κάνουμε – η θετική τους επίδραση στην ψυχολογία μας είναι ανεκτίμητης αξίας. Μπορεί τα ταξίδια του νέου έτους να θεωρούνται πολυτέλεια, όμως από την στιγμή που γλιτώσαμε ολόκληρη… συντέλεια του κόσμου θεωρούμε πως η συγκεκριμένη πολυτέλεια κάθε άλλο περιττή είναι. Για ακόμη μια χρονιά λοιπόν, δεν πτοούμαστε από το μίζερο κλίμα, βλέπουμε τον νέο χρόνο κατάματα με συγκρατημένη αισιοδοξία, βάζουμε λεφτά στην άκρη και επιλέγουμε δέκα ξεχωριστούς προορισμούς στο εξωτερικό για μια καλή – και ταξιδιάρικη – χρονιά.


Άμστερνταμ
Τι είναι ωραιότερο από έναν αναζωογονητικό περίπατο στην γραφική γέφυρα ενός καναλιού; Η γραφική γέφυρα του διπλανού καναλιού. Και του παραδιπλανού καναλιού. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα όταν μιλάμε για έναν από τους πιο αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Άμστερνταμ. Γραφικά επικλινή κτίρια που γέρνουν πάνω από τα κανάλια του ιστορικού κέντρου, ζεστά coffee shops με «απαγορευμένα» κέικ, η δημοφιλέστερη «κακόφημη» γειτονιά της Ευρώπης και κλίμα ενός ανεκτικού αλλά απολύτως συνειδητοποιημένου πολιτισμού πλαισιώνει ιδανικά την διασκέδαση, το shopping και τις βόλτες μας.


Ακολουθήστε μας καθώς ανακαλύπτουμε την πανέμορφη αυτή πόλη, σε παλαιότερο αφιέρωμα στο In2life.

Πεκίνο
Η «απαγορευμένη πόλη» μπορεί πριν από μερικές δεκαετίες να μην ήταν τόσο φιλική στον ταξιδιώτη, όμως με τους Ολυμπιακούς του 2008 έκλεισε πονηρά το μάτι σε όποιον είχε έστω και την μικρή αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να την επισκεφτεί ή όχι. Το Πεκίνο δεν είναι εύκολη πόλη. Το νέφος, η κίνηση τους δρόμους, η γλώσσα. Όμως και πάλι, διασχίζοντας τις παλιές γειτονιές της, τα ιστορικά της μνημεία, βιώνοντας τον παλμό μιας μεγαλούπολης με… τα όλα της, νιώθεις ότι κάποια (κινέζικα) μάγια σου έκαναν. Το Σινικό Τείχος, το Θερινό Παλάτι, το Εθνικό Μέγα Θέατρο, ο Ναός της Ειρήνης, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της κινέζικης πρωτεύουσας.


Περισσότερες πληροφορίες για το Πεκίνο εδώ.

Μόντρεαλ
Ανάμεσα στο «αμερικάνικο» Τορόντο και το «ευρωπαϊκό» Κεμπέκ, το Μόντρεαλ βρίσκει τον χαρακτήρα του ως η πιο ζωντανή πόλη του Καναδά. Ένα νησί (!) που δικαιολογημένα βρίσκεται σε διαρκή άνθηση με δεκάδες θέατρα, γκαλερί, μουσεία και μουσικές σκηνές, αλλά και την Παλιά Πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα εξαιρετικά της κτίρια να σε συναρπάζει σε κάθε βήμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Μόντρεαλ συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του Lonely Planet με τις κορυφαίες πόλεις – προορισμούς για το 2013. Μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τα σημαντικότερα του Καναδά, το Ολυμπιακό Πάρκο – σύμβολο της πόλης και το Place des Arts, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων και το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ.


Νέα Υόρκη
 Η Νέα Υόρκη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι η πόλη που έχεις δει στις ταινίες, που έχεις διαβάσει για αυτήν σε περιοδικά, που ξέρεις πολλούς από τους δρόμους της χωρίς καν να τους έχεις περπατήσει, που έχεις την εικόνα από την εκτυφλωτική πλατεία της όμως ποτέ δεν είχες την ευκαιρία να την δεις από κοντά και να χαζέψεις τις γιγαντιαίες διαφημίσεις στα κτίρια. Το Μανχάταν, το Broadway, το Central Park, η Γέφυρα του Μπρούκλιν, η Chinatown και η Little Italy. Ε, πόσες αφορμές ακόμα θέλεις για να την επισκεφτείς φέτος;


Δείτε εδώ τα best of της «πρωτεύουσας του κόσμου».

Τορίνο
Η βιομηχανική πόλη του ιταλικού βορά, η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα πέρυσι με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, τα εντυπωσιακά της κτίρια και τον έντονα ιστορικό της χαρακτήρα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια εβδομαδιαία και οικονομική απόδραση στην γείτονα χώρα. Κορυφαία στο είδος τους μουσεία όπως το Μουσείο Κινηματογράφου και το Αιγυπτιακό Μουσείο, δεκάδες διάσπαρτες σε όλη την πόλη γκαλερί για τους φαν της μοντέρνας τέχνης, τεράστια πάρκα για ανοιξιάτικες βόλτες δίπλα στο ποτάμι το διαπερνά την πόλη και φυσικά άφθονη… πίτσα, ζυμαρικά και εκπληκτικό κρασί. Ναι, το Τορίνο θα είναι σίγουρα στην ταξιδιωτική μας ατζέντα και την προσεχή χρονιά.
Όσες φορές και αν επισκεφτούμε την παραμυθένια αυτή πόλη, ποτέ μα ποτέ δεν είναι αρκετές. Κάπως έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Πράγα είναι κάτι σαν εθισμός και καλούμε όποιον έχει αμφιβολίες να την επισκεφτεί. Μια βόλτα στους δρόμους της είναι ένα μάθημα ιστορίας, μια γνωριμία με την τέχνη και τα ρεύματα που την επηρέασαν τους προηγούμενους αιώνες, μια ολόκληρη εμπειρία. Σε κάθε γωνιά, κτίρια γοτθικά, μπαρόκ, ροκοκό, αρ νουβό δίνουν στην πόλη το χρώμα και την καλλιτεχνική της φύση. Κάθε συνοικία της και μια ιστορία και φυσικά, παντού σε όλα τα πιθανά και τα απίθανα σημεία, δεκάδες πύργοι ξεπηδούν για να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό της ως «πόλη των χιλίων πύργων».

Αναλυτικές πληροφορίες για την πόλη, σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life.

Βαρκελώνη
Μεσογειακή αλλά ελάχιστα ισπανική, νεανική και καλλιτεχνική αλλά φιλική για όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τα φύλα, μοντέρνα και συνάμα ιστορική, ανεξάρτητη αλλά και αποτελεσματικά οργανωμένη, η Βαρκελώνη είναι από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Μεσογείου. Κάθε γειτονιά της έχει κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσει στον επισκέπτη, ενώ το κλίμα και οι ρυθμοί ζωής της πόλης είναι τόσο οικεία, που δύσκολα θα αποφύγεις να σκεφτείς το «πώς θα ήταν αν μετακόμιζα μόνιμα εδώ;».


Γκέτεμποργκ
 Θέλετε μια value for money απόδραση στην Σκανδιναβία, όμως οι τιμές της Σουηδίας σας… παγώνουν; Το Γκέτεμποργκ θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας είναι ένας value for money προορισμός με όμορφες παραλίες, πικ νικ… friendly πάρκα (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Tradgardsforeningen), εντυπωσιακά φρούρια με κορυφαίο εκείνο του Alvsborg και το μεγαλύτερο πλωτό μουσείο του κόσμου, το Maritiman.


Βελιγράδι
 "Λευκή πόλη" σημαίνει στα σερβικά το όνομά του, όμως στο Βελιγράδι δεν θα δεις τίποτα λευκό. Θα δεις τα χρώματα της φύσης, όπως τα ζωγραφίζουν ο Δούναβης και ο Σάβας ποταμός, που συναντιούνται κάτω από το Φρούριο της πόλης, θα δεις τα χρώματα του βαλκανικού φολκλόρ, θα δεις και τα χρώματα του πολέμου. Το Βελιγράδι ποντάρει την γοητεία των αντιθέσεων, τις οποίες συναντά κανείς σε κάθε μυστηριώδη πόλη και βγαίνει κερδισμένο, έχοντας κομμάτια του ολόκληρα ως αξιοθέατα και όχι μεμονωμένα must see.





Κούβα
Προλαβαίνετε ακόμα να πάρετε μια γεύση από την χρονομηχανή που ήταν το τελευταίο προπύργιο του υπαρκτού σοσιαλισμού στον πλανήτη, πριν ο εκσυγχρονισμός και η άρση του εμπάργκο την μετατρέψουν –για καλό ή για κακό, μένει να το δούμε– σε μια ακόμη χώρα της Καραϊβικής που ζει και αναπνέει για τους τουρίστες της. Ακόμη, όμως, και αν δεν βρίσκετε ενδιαφέρουσα την στιγμή που ένας τόπος ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στην Ιστορία του, σίγουρα θα βρείτε συγκλονιστική την ιδιαίτερη κουλτούρα της, τη συγκλονιστική κουζίνα της, το λαό της που παραδίδει δωρεάν ταχύρυθμα μαθήματα ζωής, τα πανέμορφα τοπία της, τις εξωτικές παραλίες και το τροπικό κλίμα της –που θα μείνουν πάντα εκεί, όσες αλλαγές κι αν περάσουν από πάνω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου