Ο λόγος δεν είναι πρωτίστως οικονομικός: Παρακάτω θα δούμε ότι το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού πιθανώς να μην ξεπερνά αυτό που έτσι κι αλλιώς υπολογίζουμε για τις διακοπές μας –αν έχουμε την δυνατότητα να πάμε διακοπές. Το ιστιοπλοϊκό θέλει «δουλειά» -ειδικά αν είναι η παρέα που θα αναλάβει θέματα πλεύσης, καθαριότητας, μαγειρέματος.
Επιπλέον, τέτοιου είδους διακοπές απαιτούν πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στους «ναυτεπιβάτες», καθώς το περιβάλλον του σκάφους είναι αρκετά περιορισμένο. Τέλος, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να μην είναι πάντα τόσο ακριβείς, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για ενδεχόμενες… περιπέτειες.Όλα αυτά, όμως, δεν δείχνουν να επηρεάζουν τους λάτρεις του σπορ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες. Όπως μας ενημερώνουν οι σχετικές τουριστικές εταιρίες, 8 στους 10 ενοικιαστές ιστιοπλοϊκών σκαφών είναι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο. Για την φετινή high-season μάλιστα τα περισσότερα σκάφη είναι ήδη κλεισμένα.
Νοικιάζοντας ιστιοπλοϊκό
Συνήθως στην διαδικασία ενοικίασης ιστιοπλοϊκού σκάφους για διακοπές θα μπει κάποιος που έχει ήδη δίπλωμα ιστιοπλοΐας (bareboat sailing) –είναι άλλωστε πιο συμφέρον, καθώς δεν θα χρειάζεται να μισθωθεί skipper. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία επιτρέπει την ενοικίαση σκάφους μόνο αν τουλάχιστον ένα άτομο διαθέτει το συγκεκριμένο δίπλωμα και απαραιτήτως άλλο ένα άτομο υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει αν κριθεί απαραίτητο. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωσή σας και παρ’όλα αυτά θέλετε να ταξιδέψετε, υπολογίστε ότι, ανάλογα με την εταιρία στην οποία θα καταλήξετε, η αμοιβή του skipper, του ειδικευμένου δηλαδή ιστιοπλόου-καπετάνιου, κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ την ημέρα.
Το δε κόστος ενοικίασης του ιστιοπλοϊκού εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τύπο και την κατασκευή του. Μιλώντας για μικρό ιστιοπλοϊκό εννοούμε κάποιο με μήκος από 8 έως 10 περίπου μέτρα, το οποίο συνήθως διαθέτει δύο καμπίνες (μέχρι τέσσερα άτομα) και προορίζεται περισσότερο για κοντινά ταξίδια. Ένα μεσαίο σκάφος φτάνει τα 13 μέτρα, έχει κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο με ντουζιέρα και μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα. Τα μεγάλα ιστιοπλοϊκά στην Ελλάδα συνήθως κυμαίνονται στα 15 μέτρα, αν και σαφώς υπάρχουν και μεγαλύτερα, είναι ιδανικά για μεγάλα ταξίδια και μπορούν να φιλοξενήσουν οκτώ ή και περισσότερα άτομα.
Επιπλέον, οι τιμές για να νοικιάσετε σκάφος αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο (όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με τα ξενοδοχεία), με το αν το θέλετε πλήρως εξοπλισμένο (π.χ. με σεντόνια, πετσέτες, GPS, αυτόματο πιλότο, τρόφιμα και νερό) και από το αν θα αναλάβετε εσείς τον καθαρισμό ή θα μισθώσετε προσωπικό. Τέλος, ρόλο στα χρήματα που θα ξοδέψετε θα παίξει και το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσετε τη μηχανή του σκάφους, τουτέστιν πόσο πετρέλαιο (ή βενζίνη ανάλογα τον τύπου σκάφους) θα χρειαστείτε.
Πόσα χρήματα θα χρειαστώ Επικοινωνήσαμε με τρεις εταιρίες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών και ενημερωθήκαμε για τα κόστη της φετινής σεζόν:
Περισσότερες πληροφορίες για τα σκάφη και τις ανάλογες τιμές της εταιρίας θα βρείτε εδώ.
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Tifys Travel για ενοικίαση ιστιοπλοϊκού, καθώς το γραφείο διαθέτει ιδιόκτητα σκάφη αλλά και συνεργάζεται με διάφορες εταιρίες σκαφών.
Τέτοιες και άλλες προσφορές για λιμάνια στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας θα βρείτε εδώ.
Πού μπορείτε να ταξιδέψετε Ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους, την πείρα του καπετάνιου και… τις ημέρες άδειας που έχετε, το ιστιοπλοϊκό σας δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψετε σε αμέτρητους ελληνικούς προορισμούς –και σίγουρα σε περισσότερους από έναν:
*Στον Αργοσαρωνικό και την βορειοανατολική Πελοπόννησο, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε υπέροχους κόλπους στο πίσω μέρος του Πόρου και της Αίγινας, καθώς και να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες στις δυσπρόσιτες πλευρές της Ύδρας. Υπολογίστε, ενδεικτικά, ότι το ταξίδι από τις μαρίνες του Αλίμου ή του Καλαμακίου για Πόρο μπορεί να διαρκέσει γύρω στις 4 ώρες.
*Στις Κυκλάδες, οι οποίες χάρη στους αέρηδες δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις για ταξίδι με τέτοιο σκάφος. Έτσι, μπορείτε από Πειραιά ή Λαύριο να βρεθείτε στην Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο και όποιο άλλο νησί των Κυκλάδων επιθυμείτε. Η διάρκεια του ταξιδιού από Άλιμο ή Καλαμάκι για Πάρο, χωρίς στάση, υπολογίζεται γύρω στις 10 με 11 ώρες.
*Στο Ιόνιο, το οποίο φημίζεται για τα εξαιρετικά του λιμάνια και τους μοναδικούς κόλπους, οι οποίοι είναι και πιο ήσυχοι. Ιδανικοί προορισμοί είναι η Κεφαλονιά, οι Παξοί και η Ιθάκη. Για τα νησιά αυτά μπορείτε να νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό σκάφος από τοπικά γραφεία-εταιρίες. Υπολογίστε ότι η μέση ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει ένα ιστιοπλοϊκό στα ανοιχτά είναι περίπου 7 μίλια ανά ώρα.
*Στα Δωδεκάνησα, με την Κω και την Ρόδο να κυριαρχούν στις προτιμήσεις, ενώ μπορείτε να πλεύσετε και στα όμορφα παράλια της Τουρκίας.
*Στις βόρειες Σποράδες. Μάλιστα, χάρη στην κοντινή απόσταση μεταξύ τους (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) μπορείτε να τις γυρίσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανακαλύψετε ανάμεσά τους υπέροχα μικρότερα νησάκια με θαλάσσια σπήλαια και απίστευτα φυσικά τοπία. πηγή:in2life
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου