Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

H ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ



Επειδή οι θερμίδες δεν κάνουν διακοπές και συνεχίζουν να μετρούν ακόμη κι όταν εμείς τις ξεχνάμε, μάθε τι μπορείς να φας στον πρωινό μπουφέ, στην ταβέρνα και στην παραλία για να μην πάρεις γραμμάριο στην άδειά σου. Από τη Μυρτώ Μήτσιου

Στον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου

Τι να αποφύγεις: Τα κέικ, τα κρουασάν και τις σφολιάτες.


Τι να προτιμήσεις:

Αβγά: Το πρωινό με αβγά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, αφού δεν μειώνουν απλώς το αίσθημα της πείνας, αλλά και την κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δημητριακά: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή γαστρεντερική λειτουργία -άρα σε γλιτώνουν από το ενοχλητικό φούσκωμα- και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη εξαφανίζοντας έτσι τις λιγούρες για αρκετές ώρες.

Πολύσπορο ψωμί με μέλι: Το ψωμί περιέχει, επίσης, φυτικές ίνες απαραίτητες για να χάσουμε κιλά. Η προβλεπόμενη ημερήσια ποσότητα είναι 20 με 30 γραμμάρια, όμως συνήθως καταναλώνουμε τη μισή ποσότητα "μπλοκάροντας" έτσι τα κιλά που θέλουμε να χάσουμε. Οι φυτικές ίνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού και ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία το σώμα μας μεταβολίζει τα σάκχαρα. Το μέλι από την άλλη συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και μας γεμίζει ενέργεια.

Στο beach bar

Τι να αποφύγεις: Τα burgers, τα hot dogs και τα club sandwichs. Αν είναι οι μοναδικές επιλογές, μοιράσου τα με μια φίλη, απόφυγε τις σάλτσες και τη μαγιονέζα και συνόδευσέ τα με σαλάτα, όχι με πατάτες.

Τι να προτιμήσεις:

Φρουτοσαλάτα: Με κύρια συστατικά το νερό και τις ίνες, τα φρούτα χορταίνουν και δροσίζουν χωρίς να μας γεμίζουν με πολλές θερμίδες.

Γιαούρτι: Ιδανικά χαμηλό σε λιπαρά. Αποτελεί την πιο δροσιστική πηγή πρωτεϊνών και ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, θωρακίζοντας παράλληλα την υγεία μας. Μπορείς να το συνδυάσεις με φρούτα, δημητριακά ή μέλι.

Τοστ: Δεν χρειάζεται καν να το παραγγείλεις από το beach bar, μπορείς να το φέρεις εσύ στην παραλία. Η πιο υγιεινή επιλογή είναι σε μαύρο ψωμί με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα.



Στην ταβέρνα

Τι να αποφύγεις: Τους κακούς συνδυασμούς -όπως κρέας με πατάτες- τις κρυφές θερμιδικές βόμβες που βρίσκονται σε φαγητά τύπου παστίτσιο και μουσακά, τα τηγανιτά και το απερίσκεπτο τσιμπολόγημα.

Τι να προτιμήσεις:

Σαλάτα: Είναι το ιδανικό ορεκτικό. Όταν λέμε σαλάτα όμως εννοούμε κυρίως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά -όχι λίγο iceberg κάτω από κρουτόν, μπέικον, σος και τυρί. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι γυναίκες που τρώνε ως ορεκτικό μια σαλάτα 100 θερμίδων, καταναλώνουν συνολικά περίπου 12% λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο το ορεκτικό δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 150 θερμίδες προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, αφού στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας διαπιστώθηκε ότι μια σαλάτα 400 θερμίδων με dressing οδήγησε στην κατανάλωση 17% περισσότερων θερμίδων συνολικά.

Μόνο ορεκτικά: Αν η παρέα θέλει να ακολουθήσει το μοτίβο 4 άτομα-12 ορεκτικά μην παραγγείλεις και κυρίως πιάτο. Μια-δυο μπουκιές από κάθε πιάτο θα σε ικανοποιήσουν και θα σε χορτάσουν χωρίς να σε επιβαρύνουν υπερβολικά.

Σούπα: Μπορεί στην Ελλάδα να τις θεωρούμε χειμωνιάτικο πιάτο, ωστόσο πολλές ταβέρνες το καλοκαίρι περιλαμβάνουν σούπες -όπως ψαρόσουπα ή οσπρίων- στο μενού τους. Σύμφωνα με μελέτες, οι σούπες είναι ιδανική τροφή, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού και η κατανάλωσή τους πριν από το κυρίως γεύμα αυξάνει την αίσθηση πληρότητας και οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη στο επόμενο γεύμα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κρέας: Στην ουσία τα κρέατα απαιτούν μεγαλύτερη διαδικασία κατά την πέψη απ' ότι οι υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μεσολαβεί περισσότερος χρόνος πριν νιώσουμε πείνα και καταφύγουμε σε βλαβερά σνακ. Ιδανικός συνδυασμός είναι με λαχανικά ή σαλάτα.

Ψάρι: Είναι ελαφρύ και γευστικό. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που έγινε στη Σουηδία, όσοι τρώνε το μεσημέρι ψάρι παίρνουν 11% λιγότερες θερμίδες στο δείπνο σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε κρέας.

Ζυμαρικά: Μια κανονική σε μέγεθος μερίδα ζυμαρικών (ιδανική ολικής αλέσεως) με σάλτσα ντομάτας και λίγο τριμμένο τυρί δεν θεωρείται παρασπονδία.

Καλαμάκια: Αντί για τυλιχτά σουβλάκια προτίμησε σκέτα καλαμάκια -μπορείς να παραγγείλεις περίπου 4- που θα φας με μια αλάδωτη πίτα.

Extra tips

  • Στις διακοπές κάνε focus στις δραστηριότητες και όχι στο φαγητό.

Μόλις ξυπνήσεις, πιες ένα ποτήρι νερό. Αυτό ενεργοποιεί το μεταβολισμό και δίνει σήμα στο σώμα σου να ξυπνήσει.

Φάε κάτι μικρό -μέχρι 200 θερμίδες- κάθε 3 με 4 ώρες, ώστε να περιορίσεις το ενδεχόμενο να καταφύγεις σε λιχουδιές ή να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό.

Προτίμησε ένα ολοκληρωμένο μεσημεριανό από ένα ολοκληρωμένο βραδινό.

Το μυστικό για να μην πάρεις κιλά στις διακοπές, είναι να υποκύψεις σε ένα μόνο πειρασμό. Για παράδειγμα, αν φας σαλάτα μπορείς να παραγγείλεις και γλυκό ή να το παραλείψεις αν επιλέξεις ζυμαρικά.

Αν θέλεις απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό, προτίμησε μια μπάλα παγωτό.

Αν το καλοκαιρινό φαγητό σου σερβίρεται κυρίως σε μπουφέ, “σκάναρέ τον” πρώτα και στη συνέχεια γέμισε το 50% του πιάτου σου με σαλάτα ή λαχανικά και το υπόλοιπο με τα φαγητά της αρεσκείας σου.

Μην τρως ότι δεν σου αρέσει πολύ.

Μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και πρόσεξε τα κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη.

Ξεκουράσου. Αν κοιμάσαι λιγότερες από 7 ώρες για αρκετές συνεχόμενες μέρες, ενεργοποιείς την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία προκαλεί λιγούρες και οδηγεί σε τσιμπολόγημα λιπαρών φαγητών.             MADAME   FIGARO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου