Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Bars που… εκτίθενται: Η τέχνη πάει για ποτό





Η τέχνη δεν ανήκει μόνο στα μουσεία και στις γκαλερί, που της έδωσαν τον «ξιπασμένο» χαρακτήρα με την οποία συχνά αντιμετωπίζεται.
Οι εκθέσεις ολοένα και μεταναστεύουν σε πιο «φιλικά προς τον χρήστη» μέρη και αποδεικνύουν πως η κρίση δεν καταπιέζει τους καλλιτέχνες και το κοινό τους, αλλά αντιθέτως αυξάνει την έμπνευση, και κατ’ αναλογία, τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις που συναντάμε σε bars και café στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Και φυσικά, τις απολαμβάνουμε στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς δωρεάν.

TAF (Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3238757)Η γοητευτική παλιά αυλή στο στενάκι της υπαίθριας αγοράς στο Μοναστηράκι μετατράπηκε στο πιο ενδιαφέρον café-bar-καλλιτεχνικό οργανισμό –το πλήρες όνομά του είναι The Art Foundation- της πόλης. Τα μπαλκονάκια και τα κτίρια που περιβάλλουν την αυλή μεταμορφώθηκαν σε πρωτότυπους εκθεσιακούς χώρους με projects που ανανεώνονται συχνά.

Αυτή την περίοδο, αν επισκεφθείτε το TAF θα πετύχετε την έκθεση «A Projects», μια πρωτότυπη ιδέα προβολής και προώθησης εικαστικών έργων. 24 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα σε τέσσερα μεγέθη (Α1, Α2, Α3, Α4 – εξ’ ου και το A Projects), τα οποία προβάλλονται ώστε να επιτευχθεί η διάθεσή της τέχνης, προς συλλεκτική και επενδυτική χρήση.
Διάρκεια Έκθεσης: ως 6/4. Είσοδος ελεύθερη.
‘Ωρες λειτουργίας: Δευ-Σαβ 13.00-24.00, Κυριακή: 14.00-24.00.

*Tip:
Το The Art Foundation απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για την έκθεση του Ιουνίου. Αν έχετε το «μικρόβιο» του επιμελητή καλλιτεχνικών εκθέσεων, δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες και οργανώστε εσείς το επόμενο μεγάλο project του TAF.

Bartesera (Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, τηλ: 210 3229805) Μία μικρή αλλά θαυματουργή στοά και δύο κλειστοί χώροι που την περιβάλλουν μας κάνουν ένα όμορφο μπαράκι με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Τα πράγματα, όμως, γίνονται ακόμη πιο όμορφα και ιδιαίτερα όταν στην εξίσωση εισβάλλουν οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις του Bartesera.

Συγκεκριμένα, σήμερα 21/3, στον εσωτερικό χώρο του bar εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής – κοσμήματος της Νατάσσας Μπιζά και της Μαρίας Σπινθουράκη. Κεχριμπάρι και κοράλια συνθέτουν μοναδικά κοσμήματα και η ποίηση του Pablo Neruda μεταμορφώνεται σε ζωγραφική, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «How far is too far?». Παράλληλα, ο ίδιος χώρος συνεχίζει να φιλοξενεί κάθε Τρίτη προβολές μικρού μήκους ταινιών με ξεχωριστό σινεφίλ ενδιαφέρον. Η οθόνη του Bartesera παρουσιάζει την ενότητα Underground Berlin με φιλμάκια που γυρίστηκαν την περίοδο 1978 – 1984 από Βερολινέζους δημιουργούς με super 8. (Τρίτη 22 και 29/3, ώρα 18.30).
Διάρκεια έκθεσης «How far is too far?»: 21/3-7/4, είσοδος ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00, Κυριακή 12.00-22.00.
Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ: 211 4000863) 
Το bar που αποτελεί περισσότερο χώρο ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικού πειραματισμού δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα. Το εκθεσιακό του «μενού», πληρέστατο: Αυτή την περίοδο, «τρέχει» η έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και ψηφιακής εικόνας της ομάδας paraLLaxis με τίτλο POETRY. Τα υλικά και οι εικόνες γίνονται ποίηση από σπουδαστές καλών τεχνών, που εκφράζουν με χρώμα τις διεξόδους από τους δύσκολους καιρούς (η έκθεση διαρκεί ως τις 24/3).
Παράλληλα, η 25η και η 26η Μαρτίου είναι το τελευταίο διήμερο του αφιερώματος PopKultur, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται στον πάνω όροφο του Booze πειραματικά γερμανικά video clips, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe (ώρα 21.00). Τέλος, στο υπόγειο του bar, μέχρι τις 30/3 θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον δρόμο με άλλο μάτι, μέσα από την street photography της ομάδας Spring People.
Επισκέψιμες ώρες: 14.00-22.00, Είσοδος ελεύθερη.
Hoxton (Βουτάδων 42, Γκάζι, τηλ: 210 3413395)  Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μπαράκια στο Γκάζι φιλοξενεί στους φθαρμένους τοίχους του μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις εναλλακτικής τέχνης –από φωτογραφία μέχρι
graffiti art. Αυτή η τελευταία μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης θα στρατοπεδεύσει στο στέκι του Γκαζιού μέχρι τις 3/5, καθώς ένας ιδιαίτερος street artist και σκιτσογράφος, ο Sonke, ανέλαβε να μεταφέρει τα αναγνωρίσιμα από τους δρόμους της Αθήνας graffiti του σε ανακυκλωμένα χαρτόνια, κούτες και… πατζούρια που θα εκτίθενται στο Hoxton. Πληγωμένες πριγκίπισσες, στενόμυαλοι άνθρωποι με τετράγωνα κεφάλια, θύματα συνήθως κάποιου ανεκπλήρωτου έρωτα αλλά δοσμένα με δόσεις χιούμορ περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «Poor Lovers».
Διάρκεια έκθεσης «Poor Lovers»: 16/3 – 3/5, κατά τις ώρες λειτουργίας του bar. Είσοδος ελεύθερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου