Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η Θεσσαλονίκη πάει θέατρο


Σχόλεια - In2life.grRss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
Η θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης δεν αρχίζει ούτε τελειώνει εκεί που φτάνουν τα «θεατρικά απόνερα» της Αθήνας. Πέρα από τις παραστάσεις που, μετά την επιτυχία τους στην πρωτεύουσα, πραγματοποιούν το πέρασμά τους και από την Νύμφη του Θερμαϊκού, η πόλη έχει να επιδείξει θεατρικές ομάδες με άποψη, μεράκι και αγάπη για το σανίδι, που την φέρνουν ένα βήμα πιο μπροστά στην καλλιτεχνική έκφραση
Από κλασικές αξίες μεγάλων θεατρικών συγγραφέων μέχρι ντοκιμαντέρ στο σανίδι και προσπάθειες σύγχρονων δραματουργών, επτά ενδιαφέρουσες παραστάσεις «παίζουν» στις σκηνές της Θεσσαλονίκης αυτήν την εβδομάδα. Σημείωση: Μερικές από αυτές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους μέσα στις επόμενες ημέρες, γι’ αυτό… σπεύσατε.

Σε μια κόλλα χαρτί Η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης φυλούσε για την Άνοιξη μία πρωτοποριακή θεατρική ιδέα, που μπορεί να αποδοθεί με την φράση «θεατρικό ντοκιμαντέρ». Η μυθοπλασία εκλείπει τελείως, ενώ το σανίδι μετατρέπεται σε χώρο μνήμης δύο υποθέσεων που συγκλόνισαν την μεταπολεμική Θεσσαλονίκη: Μπροστά στα μάτια των θεατών αναβιώνουν μέσα από σπαράγματα ντοκουμέντων, δικαστικών αποφάσεων και μαρτυριών οι καταδίκες δύο αθώων ανθρώπων. Ο Γρηγόρης Στακτόπουλος φυλακίστηκε το 1948 για την υπόθεση Πολκ, ενώ ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκτελέστηκε ως ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου» το 1963. Οι δύο άνδρες τυλίχτηκαν «Σε μια κόλλα χαρτί» και ο Στάθης Μαυρόπουλος και η Ελένη Δημοπούλου σκηνοθετούν τα καφκικά γρανάζια της δικαιοσύνης στο θέατρο Αμαλία. Δείτε αναλυτικά τους συντελεστές εδώ
Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, τηλ: 2310 821483 , 30/3 (21.00)και 3/4 (19.00), εισιτήριο: Τετάρτη 15 ευρώ, 10 ευρώ, Κυριακή 17 ευρώ, 12 ευρώ.
Berlin Alexanderplatz Το αριστούργημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν διασκευάζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την ομάδα Ακτίς Αελίου της Θεσσαλονίκης. Η παράσταση επιχειρεί να εξερευνήσει την θεατρικότητα των άλλων τεχνών, συνδυάζοντας στοιχεία μοντάζ, λογοτεχνικότητας και μπρεχτικού θεάτρου. Το ηχητικό σύμπαν συνοδεύει εντυπωσιακά τον σκηνικό κόσμο, ενώ ο σκηνοθέτης, Θωμάς Βελισσάρης, δηλώνει πως η Alexanderplatz του Βερολίνου δεν απέχει και πολύ από την «Πλατεία Αριστοτέλους» της Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά τους συντελεστές της παράστασης εδώ
Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, Χριστοπούλου 12, τηλ: 2310 229249.
Παρασκευή-Κυριακή, ώρα 21.00, εισιτήριο: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ.
Déjà vu
  «Τι παράσταση θα άρεσε στον Franz Kafka;» Αυτό είναι το σκεπτικό, με βάση το οποίο έστησε ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις την παράσταση που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Το "υλικό" που αποτέλεσε τον καμβά του Déjà vu είναι το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Αμερική», καθώς κι ένα μικρό διήγημα του, «Η αδελφοκτονία». Διασκευάζοντας καφκικά κείμενα, οι συντελεστές της παράστασης θέλουν να αναδείξουν την φωτεινή πλευρά του Κάφκα, μακριά από το γκρίζο σύμπαν των σελίδων του και πιο κοντά στην ψυχή του.
Μικρό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ: 2310 288000.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
: Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Εισιτήρια: Τετ-Πεμ: 12 ευρώ, 10 ευρώ, Παρ-Κυρ: 15 ευρώ, 10 ευρώ.

Ο μύθος των Ατρειδών μεταφράζεται σε μία σκηνική σύνθεση και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης μιλά μέσα από την τραγική ηρωίδα και τον κόσμο που την περιβάλλει για συνειδήσεις, φωνές και την ανθρώπινη αδικία. Το συγκεκριμένο project της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ ξεκίνησε πριν έναν χρόνο ως «έργο εν εξελίξει» και το κοινό συνδιαμόρφωσε το αποτέλεσμα, που συνεχίζει να ανεβάζει αυλαία στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών για δεύτερη σεζόν.
Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, τηλ: 2310 288000.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη ως Κυριακή, 21.00, εισιτήριο: 20 ευρώ, 12 ευρώ (Τετ-Πεμ: 12 ευρώ, 10 ευρώ).
I Will Survive Δύο νέοι εκπρόσωποι του ελληνικού θεάτρου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου –τον θυμόμαστε από την αγαπημένη των Θεσσαλονικέων και των Αθηναίων «Κατσαρίδα»- και ο Αντίνοος Αλμπάνης πρωταγωνιστούν και δραματουργούν μαζί με τον Γιάννη Σαρακατσάνη μια πρωτότυπη μαύρη κωμωδία. Το «I will survive» μας μεταφέρει μετά το τέλος της ανθρωπότητας, όπου έχουν «ξεμείνει» δύο τελευταίοι επιζώντες και προσπαθούν να δώσουν σουρεαλιστικές απαντήσεις σε μια παράσταση για δύο.

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, τηλ: 2310 423925
Παράταση παραστάσεων: Πέμπτη 31/3 –Κυριακή 3/4:
Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00 και 24:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή 21:00. Εισιτήριο: 15 ευρώ, φοιτητικό 12 ευρώ.
Το κρυφό δωμάτιο Η Γκρέις ζει το όνειρο κάθε κοπέλας, που την ερωτεύεται ο πλούσιος Ερρίκος και την φέρνει στην βίλα του με τα 28 δωμάτια. Ένα από αυτά, όμως, κρύβει ανομολόγητα μυστικά. Η Γκρέις μπορεί να έχει τα πάντα, αρκεί να μην μπει ποτέ σε αυτό το απαγορευμένο μικρό δωμάτιο της σοφίτας. Η Κάρολ Φρέσετ γράφει το δυνατό αυτό θεατρικό κείμενο και η Χριστίνα Χατζηβασιλείου αναλαμβάνει να το μεταφέρει στο Θέατρο Αμαλία. «Η απαγορευμένη πόρτα οδηγεί σε μια φαντασίωση ή σε μια σκληρή αλήθεια;», αναρωτιέται η ίδια η Φρέσετ. Η σύγχρονη αυτή παράσταση διανύει τις τελευταίες της εβδομάδες, επομένως, αν θέλετε να μάθετε τι βρίσκεται στο «κρυφό δωμάτιο», ίσα που προλαβαίνετε.
Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, τηλ: 2310 821483
Τελευταίες παραστάσεις: 31/3, 2/4, ώρα 21.00, εισιτήριο: Πέμπτη 15 ευρώ, 10 ευρώ, Σάββατο 17 ευρώ, 12 ευρώ.

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;
Το
Θέατρο Σοφούλη γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του και παρουσιάζει από τις 3 Απριλίου την παράσταση της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;». Δύο γυναίκες αφηγούνται με πάθος και χιούμορ την ιστορία της ζωής τους από την παιδική τους ηλικία μέχρι και το γηροκομείο, επιδιδόμενες στην αναπαράσταση του βίου και της πολιτείας τους, υποδυόμενες όλα τα πρόσωπα που πέρασαν από την ζωή τους. Απλό αλλά ανθρώπινο, το θεατρικό κινείται ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Καλαμαριά, τηλ: 2310 423925.
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 19.00 και Δευτέρα-Τρίτη στις 21.15. Εισιτήριο: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ.ΠΗΓΗ:In2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου