Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τριήμερο



Μας τα χαλάει ο καιρός το τριήμερο...

Το Σάββατο, σχετικά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός ενώ θα ανέβει πρόσκαιρα και η θερμοκρασία. Ίσως να υπάρξουν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχές στην Κρήτη. 

Την Κυριακή ο καιρός επιδεινώνεται, αφού θα υπάρξουν νεφώσεις με βροχές αρχικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν καταιγίδες στο Ιόνιο. 
Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά ασθενείς και βαθμιαία βορείων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τοπικά στα βόρεια στα 7 με 8. 

Χιόνια και τσουχτερό το κρύο τη Δευτέρα 
Την Καθαρά Δευτέρα, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα, στα ορεινά, στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε πεδινές περιοχές, αρχικά της βόρειας χώρας και μέχρι το βράδυ και της κεντρικής. 

Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων 5 με 7 στα θαλάσσια, τοπικά 8 και στο βόρειο Αιγαίο βαθμιαία 9 μποφόρ. 

Κατά τόπους ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. 

Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεχτικοί λόγω των συνθηκών παγετού κατά τις πρωινές ώρες, σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου - μάλιστα οι εκδρομείς που θα προτιμήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, Σελίου, 3-5 Πηγάδια και Βασιλίτσα, είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Χιονοπόλεμος και στην Αθήνα
Στην Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού, ενώ Τρίτη και Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και μέσα στην πόλη της Αθήνας.

Οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση στο βόρειο Αιγαίο και την Τρίτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο φτάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ. 

Την Τρίτη 8/3 οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα εξασθενήσουν, αλλά κατά τόπους θα σημειωθεί ισχυρός παγετός. Βέβαια στα ανατολικά και τα νότια οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές.


Σε ετοιμότητα Τροχαία και υπουργείο Ανάπτυξης

Στο μεταξύ, αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας ειδικά στους σταθμούς των διοδίων, κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. 

Σ΄ όλη την διάρκεια του τριημέρου θα εντατικοποιηθούν όμως και οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

Φθηνότερο το Σαρακοστιανό τραπέζι 

Η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή το Σάββατο έως τις 6 το απόγευμα και από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. 

Στις ίδιες τιμές παραμένουν η λαγάνα (στα 2,50 ευρώ τα 750 γραμ.) και ο χειροποίητος χαλβάς με γεύση κακάο ή βανίλια. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι φθηνότερο κατά 4,32% σε σχέση με πέρυσι, αφού τα 19 είδη που παραδοσιακά καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα, στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ αντί 123,76 ευρώ, πέρσι. 

Συγκεκριμένα: 
Οπωροκηπευτικά -10,74% 
Κατεψυγμένα θαλασσινά - 5,82% 
Ταραμάς -11,23%
Ελιές - 5,81% (Χαλκιδικής) +14,72% (Καλαμών) 



Διακυμάνσεις στις τιμές ανάλογα με το σημείο πώλησης, εντόπισαν οι τιμοληψίες που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), που επισημαίνει πως προτού προμηθευτείτε τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι, καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς - και να έχετε κατά νου ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.

Ενδεικτικές τιμές: 

Ταραμάς (κιλό): 3,25-5,55 ευρώ
Μελιτζανοσαλάτα (ευρώ/κιλό): 3,50-4,96
Ελιές Καλαμών(ευρώ/κιλό): 5,60-8
Τουρσί Διάφορα (ευρώ/κιλό): 1,90-2,90
Χαλβάς (ευρώ/κιλό): 4,40-9,64 
Καλαμάρια: 10 - 22 ευρώ το κιλό 
Χταπόδι: 14 - 16 ευρώ 
Σουπιά: 10-15 ευρώ (από 8-14 πέρσι, σημειώνει αύξηση 25%) 
Μύδια: 5-6 ευρώ/μισό κιλό
Μικρές γαρίδες: 7-15 ευρώ/κιλό (-16,6%-30% σε σχέση με πέρσι)
Καραβίδες: 20-30 ευρώ/κιλό
Κυδώνια: 14-15 ευρώ/κιλό

Πάντως η τιμή της βενζίνης είναι απαγορευτική για μεγάλες μετακινήσεις...

Real.gr

2 σχόλια: